Slik unngår du kalddusjene

Vent, før du går...

Ta en titt på disse produktene, kanskje noe for deg?
Se flere

Kontakt Kroken Åndalsnes

Lurer du på noe? Spør!

Denne siden er beskyttet av reCAPTCHA og Google Personvernerklæring og Vilkår for bruk er gjeldende.

Slik unngår du kalddusjene

Det er viktig å gjøre en liten innsats med bobilen eller campingvogna før vinteren, for at du skal unngå de store «kalddusjene» når våren kommer.

– Vinterforberedelsene er ingen stor sak, men det er smart å ta høyde for frost og kulde for å unngå problemer og skader før en ny sesong, sier Terje Giske, daglig leder i Kroken Ålesund. Vinterforberedelsene er langt på vei de samme for både vogn og bobil. Her er Terjes liste over hva du bør gjøre for å forhindre problemer og skader på bobil eller campingvogn:

  • Tøm vanntankene, varmvannsbereder, vannsystemet og alt som kan fryse i stykker.
  • Tøm toalett og spillvann.
  • Batteriene må lades før vinteren og lades noen ganger gjennom vinteren.
  • For bobiler: Husk lading av startbatteri og frostvæske i kjølvannet.
Ødelagte vannkraner er den mest vanlige skaden i bobiler etter vinteren.

Vann og kraner

– Hvis det blir stående litt vann i kraner eller dusjer, har det lett for å oppstå skader. Ødelagte kraner som følge av frossent vann er kanskje den vanligste skaden etter vinteren. Vannkranene bør derfor stå i åpen posisjon gjennom hele vinteren, forteller Giske.

Terje Giske foreslår å bruke en giftfri frostvæske i vannsystemet, for å hindre at rester av vann i rør og sluk skal fryse.

Frostvæske

Giske anbefaler også å kjøre en giftfri frostvæske i vannsystemet og vannlåser. Det vil hindre skader i kranene, og hindrer at det som måtte ligge igjen av vann i rør og sluk fryser etter tømming. Noen anbefaler dessuten å åpne kraner for å blåse dem rene for vannperler. Enheter med vannbåren varme må huske å ha tilstrekkelig sterk frostvæske i systemet før enheten settes bort for vinteren.

Kalddusj: - Hvis det blir stående litt vann i kraner kan det forårsake skader, forklarer Terje Giske i Kroken Ålesund.

Batterier

Batteriene må lades før vinteren og lades noen ganger gjennom vinteren. Det gir batteriene lenger levetid og hindrer at batteriene fryser og blir ødelagte. For bobiler er det viktig å huske lading av startbatteriet og frostvæske i kjølevannet. - Følger man disse rådene kan bobiler og vogner stå ute hele vinteren uten noen form for varme på, sier Terje Giske i Kroken Ålesund.

Snø

Ved store snømengder bør taket på bobilen kostes. Bruk av skuffe kan lett skade taklukene. Også campingvogn bør gjøres ren for snø på taket for å hindre mye ising på front og bakvegg. Hvis snøen på campingvogna utgjør en viss tyngde er det anbefalt med støttebukker mellom bakke og ramme foran og bak akslingene for at fjæringen ikke skal gi etter for vekten. Da kan karosseriet svikte og forårsake sprekker.