Gasstest og tetthetskontroll

Vent, før du går...

Ta en titt på disse produktene, kanskje noe for deg?
Se flere

Kontakt Kroken Åndalsnes

Lurer du på noe? Spør!

Denne siden er beskyttet av reCAPTCHA og Google Personvernerklæring og Vilkår for bruk er gjeldende.

Gasstest og tetthetskontroll

Er bobilen eller campingvognen blitt flittig brukt i sommer, eller er det lenge siden den har vært i bruk? Uansett er det kanskje en idé å gå igjennom propanbeholderen og sjekke den for lekkasjer, slitte slanger og pakninger. Samtidig er det også viktig å påse at det ikke er oppstått fuktskader. Dette er hva man bør være oppmerksom på og hva man må gjøre.
Mange propanuhell skyldes gammelt og slitt utstyr. Derfor er det viktig at man sjekker propanutstyret med jevne mellomrom. Kroken Caravan Åndalsnes gjennomfører gasstest og bytting av slanger inne på verkstedet og ute på campingplassene.

–Vi anbefaler en grundig gasstest hvert andre år, og bytte av slange og regulator hvert femte år, sier servicesjef Eivind Bale.

Kontroll hvert andre år er gunstig for å avdekke eventulelle slitasje på gasslange i bobilen eller campingvognen. Foto: Espen A. Istad

Dette må man gjøre

Ved gasslukt eller registrert lekkasje må man stenge gasstilførselen (ved gassflasken), ta av regulatoren og stoppe all bruk av ildkilder som sigaretter, åpen ild og elektrisk utstyr. Luft grundig ved å åpne vinduer og dører. Om nødvendig, vurder om området må evakueres. Investering i kollisjonssensor Noe annet man også bør tenke på er å installere en kollisjonssensor dersom man ønsker å kjøre med kjøleskapet i gassdrift. Dersom man kommer utfor en ulykke vil en slik sensor blokkere gassen fra gassflasken. –I blant annet Tyskland er det forbudt å kjøre med gass i drift uten montert gassensor, påpeker han.
Sjekk datostemplingen på gasslangen. Produksjonsåret står på slangen. Etter fem år bør gasslangen byttes. Foto: Espen A. Istad

Gratis vårsjekk

De fleste av Norsk Caravan Clubs avdelinger har årlig gratis «vårsjekk» av vogner og bobiler for medlemmer. Disse sjekkene foregår hos biltilsynets stasjoner. Under vårkontrollen blir også gassinnretningen i vogner og bobiler sjekket. Anlegget vil bli trykktestet for eventuelle lekkasjer. Er det avvik må man bytte ut det som ikke er i orden. Dette gjøres hos et autorisert verksted.
Servicesjefen forteller at de fleste forhandlere av bobiler og vogner har verksteder som bistår med dette.

Fem års levetid
Gasslangen har en anbefalt levetid på 5 år. Dato er stemplet på slangen.
–Ved å sjekke årstallet på slangen har man en indikator på når slangen bør byttes. En annen måte å teste slangen på er å «knekke» gasslangen og se om det blir sprekker i slangen. Finner man sprekker, bør slangen byttes ut, forteller han.
Årlig tetthetskontroll er avgjørende for å avdekke fukt og kondens i din bobil eller vogn. Foto: Espen A. Istad

Tetthetskontroll

Fuktskader regnes som en av de største truslene mot bobiler eller campingvogner. Slike skader kan medføre dyre reparasjoner og ødelagte ferier. –Hvis man oppdager fukt er det viktig at man går til en merkeforhandler og får sjekket og eventuelt utbedret feilen. Dette er selvsagt viktig der fuktgarantien fortsatt gjelder, men det er først og fremst viktig for å forhindre at feilen oppstår igjen, og at den ikke utvikler seg til en råteskade. Derfor anbefaler vi årlig tetthetskontroll. Testen avslører om det finnes fukt og kondens i kjøretøyet, avslutter Bale.