Med hjerte for Laika

Vent, før du går...

Ta en titt på disse produktene, kanskje noe for deg?
Se flere

Kontakt Kroken Åndalsnes

Lurer du på noe? Spør!

Denne siden er beskyttet av reCAPTCHA og Google Personvernerklæring og Vilkår for bruk er gjeldende.

Med hjerte for Laika

Stadig flere nordmenn får øynene opp for å tilbringe fritiden sin på hjul. Mulighetene er nærmest uendelige – både med tanke på reisemål, men også å finne en bobil til nettopp ditt behov. Noen vet hva de liker og det italienske merket Laika har også egen fanklubb.

– For noen av medlemmene er det nok en forkjærlighet både for bobilene og Italia, hvor Laika ble etablert for 55 år siden, sier Odd Heggelund. I Norsk Laika Klubb, stiftet i 2014, er han leder for en interesseorganisasjon for eiere av Laika bobiler. I tillegg er det selvfølgelig også rom for andre med hjerte for det italienske merket og klubben har omtrent 100 aktive medlemmer fra Finnmark i nord til Kristiansand i sør.

VIL DELE INTERESSEN: Odd Heggelund, leder i Norsk Laika Klubb, har i mange år hatt en interesse for det italienske merket. I flere år gikk han med tanken om at Laikaeierne fortjente en egen klubb, men det tok noen år før han fant de riktige folkene som han kunne til å sette idéen ut livet sammen med.

Sosialt fellesskap

Bobilprodusenten, som i år markerer sitt 55 års jubileum, bygger på verdier av tradisjon, italiensk design og svært høy konstruksjonsteknologi. Siden de flyttet til den nye fabrikken i San Casciano i 2016, har klubben vært på besøk flere ganger. Anlegget regnes blant de mest avanserte i bransjen i Europa og kan skilte med noen av de mest moderne konstruksjonsteknikkene innen caravan. Styret i Norsk Laika Klubb har god kjennskap til produsentens modeller og er gjerne behjelpelige med råd og tips til medlemmene – både ved kjøp, men også i etterkant når bobilen er parkert i oppkjørselen. Likevel er nok den største medlemsfordelen det sosiale felleskapet.

– Hvert år har vi både sommer- og høsttreff. I høst skal vi til Randers i Danmark og annethvert år drar vi på tur til Italia, sier Heggelund. Han forteller at fjorårets tur var en suksess og at det blant annet ble 17. mai-feiring ved Gardasjøen.

TILSTEDE PÅ LILLESTRØM: Laikaklubben var godt representert på Caravanmessen på Lillestrøm i september 2018, (f.v.) Odd Heggelund, Tommy Scott og Svein Unneberg.

Elsker Italia

Av klubbens drøyt 100 medlemmer tok totalt 40 stykker, fordelt på 20 bobiler, turen til Italia våren 2018.

– Vi kjørte innom Kroatia på veien til Toscana. Etter et interessant besøk på fabrikken, med omvisning i de moderne produksjonslokalene og vel overstått 17. mai-feiring med flagg og tog ved Gardasjøen, skilte vi lag og utforsket videre i ulike retninger i Europa på egenhånd, forteller han.

Når den store flokken skal på tur, legger de opp tre ulike ruter hver dag, som alle ender opp på den samme campingplassen. På denne måten kan man selv velge om man vil kjøre raskeste vei på Autobahn, eller ta de mer sjarmerende, men ikke fullt så raske, småveiene i området. Man velger selv om man ønsker å kjøre over svingete og ville fjellpass, eller ta den komfortable veien gjennom tunneler, og det er opp til hver enkelt hvor man stopper i løpet av dagen. På ettermiddagen møtes så hele gruppa på en avtalt campingplass, hvor de overnatter og hvor det sosiale står i fokus.

– På en slik tur kjører vi fort opp mot 40 mil hver dag, men det sosiale er alltid det viktigste. Det er veldig hyggelig å sette oss sammen rundt matbordet på kvelden og utveksle erfaringer fra dagens etappe. Vi er en god gjeng på tur, som har blitt veldig gode venner! sier han.

MED BLIKKET MOT FREMTIDEN: Laikas nye fabrikk, som åpnet dørene i San Casciano i februar 2016, kan skilte med det mest moderne produksjonsutstyret innenfor caravanbransjen. Siden den første campingvognen, 500, ble utviklet i 1964, har mye skjedd.

Vil dele interessen

Etter et par år på hjul i den delintegrerte Ecovip 312, har Heggelund nå tatt steget til en helintegrert Laika Ecovip 609. Han har lenge hatt en interesse for bobilprodusenten og også tatt kurs om reparasjon og skift av diverse deler.

– Min interesse for Laika begynte da en lokal forhandler tok meg med til Laikafabrikken, hvor vi ble vist produksjonen fra A til Å. Under besøket la jeg merke til bruken av materialer og graden av håndverk, som fortalte meg at Laika lager et meget godt produkt, avslutter han.

Fakta om Laika:

  • Produseres i Italia, i byen San Casciano i Val di Pesa. Byen ligger i Toscana, omtrent midt mellom Firenze og Siena.
  • Grunnlagt i 1964 av den italienske caravanprodusenten, Giovambattista Moscardini.
  • Navnet 'Laika' kommer fra løshunden, Laika, som ble første hund i verdensrommet da den ble sendt i bane rundt jorden av Sovjetunionen i 1957. Som et naturlig følge av inspirasjonen bak navnet, er bobilprodusentens logo en rød mynde med vinger.
  • Ble oppkjøpt av Hymergruppen i 2000.